Posts Tagged ‘najlepsze piece co’

Program badań połączeń elementów płytowych przy obciążeniu skupionym

Sunday, December 16th, 2018

W drugiej serii badań wykonano doświadczenia na połączeniach płytowych elementów wielkowymiarowych wytypowanych na podstawie wyników badań I serii. Przedmiotem badań były płyty swobodnie podparte na dwóch przeciwległych brzegach, a na pozostałych swobodne. Płyty złożone były z dwóch identycznych elementów połączonych wzdłuż jednego boku. Zastosowano dwa rodzaje łączenia zbrojenia -na pętlę prostokątną oraz spawanie. Uwzględniono dwie możliwości położenia styku – równolegle oraz prostopadle do osi podparć. …read more

PRZYCZYNY AWARII MOSTÓW

Saturday, December 15th, 2018

Opisano przyczyny awarii i katastrof mostów na przykładach historycznych i współczesnych. Do najczęstszych przyczyn można zaliczyć utratę stateczności, oddziaływania dynamiczne, niewłaściwe posadowienie i naprężenia własne. Wiele katastrof i awarii ma swe źródło jeszcze na etapie projektowania mostów, wiele podczas budowy, znaczna zaś liczba podczas eksploatacji. Na podstawie analizy przyczyn można mówić o wyjątkowych przyczynach niektórych katastrof i ich losowym charakterze podczas, gdy wiele wynikało z prostych błędów konstrukcyjnych i obliczeniowych, rzadko zaś przyczyn były przeciążenia podczas eksploatacji. Wprowadzenie Tendencją współczesnej techniki mostowej jest budowa- coraz liczniej- szych, śmielszych i bardziej funkcjonalnych a jednocześnie estetycznych, bezpiecznych i ekonomicznych obiektów mostowych. …read more

Przeróbka i wykorzystanie osadów

Sunday, December 9th, 2018

Przeróbka i wykorzystanie osadów Świeży nieprzefermentowany osad zawiera około 960f0 wody, ma charakter gęstego płynu o wstrętnym zapachu i jest substancją trudno wysychającą ze względu na zawartość koloidów organicznych, tłuszczu i mydła (przesuszony tworzy zwarte bryły). Osad świeży jest niebezpieczny, ponieważ zawierać może jaja pasożytów przewodu pokarmowego (helmintów), może zawierać bakterie chorobotwórcze bądź też ich zarodki oraz nasiona chwastów. Osad z komór fermentacyjnych zawiera ok. 80°/1) wody, ma czarną barwę i zapach smolisto-gumowy. Wysuszenie tego osadu jest znacznie łatwiejsze niż osadu świeżego, nieprzefermentowanego. …read more

Komory ustepów duzych powinny miec odpowiednio wieksze wymiary

Friday, December 7th, 2018

Komory ustępów dużych powinny mieć odpowiednio większe wymiary. Ustęp z urządzeniem do odkażenia odchodów zalecany jest dla szpitali zakaźnych nie skanalizowanych oraz w przypadkach możliwości rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych. Szczelna skrzynia o wymiarach: 0,25 X 0,65 X 0,. 55 ID, zaopatrzona z boku w otwór o średnicy 10 cm, zamykany kołkiem z rękojeścią wystającą ponad siedzeniem jest wypełniona do 1/3 wysokości 20010 mlekiem wapiennym . Raz na dobę po podniesieniu kołka wydaliny wraz z mlekiem zostają spuszczone do dołu, a skrzynia ponownie zatkana i wypełniona środkiem odkażającym. …read more